Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Πρόλογος

Πίσω από κάθε αρθρογραφία, υπάρχει κάποιος σκοπός. Τα άρθρα αυτά που θα πάρετε στα χέρια σας μέσα από αναρτήσεις στον ιστότοπό μου, έχουν έναν και μοναδικό σκοπό, να καταγράψουν την προσωπική μου αντίληψη για την πορεία του ανθρώπου, να καταγράψει δηλαδή την δοξασία της βιοθεωρίας μου.

Θα ήταν μεγάλη αφέλεια αν πίστευα ότι αυτά που θα καταγραφούν θα είναι πρωτότυπα. Δεν σκοπεύω πάντως να αναφερθώ στις πηγές μου μια που από κάθε μία έχω πάρει και κάποια στοιχεία ώστε να καταλήξω στην δική μου άποψη. Αυτό που μπορώ να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια πάντως είναι αυτό που πρέσβευε αυτός που αν και δεν τον γνώρισα, τον θεωρώ διδάσκαλό μου, τον Δημήτριο Σεμελά, που έλεγε ότι υποχρέωση του κάθε ανθρώπου είναι να δομήσει την προσωπική του δοξασία για τα δρώμενα και όχι να υιοθετεί θέσεις που εν πολλοίς δεν τον εκφράζουν. Βέβαια βασικός παράγοντας σε αυτό το έργο είναι να υπάρχει συνέχεια και το κάθε βήμα να είναι συνεπές προς το προηγούμενο. Το άτομο αλλοιώς γίνεται αιθεροβάμων, χωρίς συνέπεια και κυρίως χωρίς συνέχεια στις θέσεις του.

Ένα μικρό παράδειγμα είναι οι απόψεις πολλών περί της μετά θάνατο ζωής που επειδή το θέμα δεν μπορεί να αποδειχθεί, πέφτουν στο τραπέζι της λογικής τους απόψεις που είναι αντίθετες η μία με την άλλη. Όμως όπως έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι πέτρες και τα τούβλα που είναι απλά ριγμένα χωρίς τάξη, δεν αποτελούν το παραμικρό σύνολο.

Και βέβαια δεν σκοπεύω να αναφέρομαι σε αποφθέγματα διαφόρων σοβαρών μελετητών γιατί πάλι το οποιοδήποτε τσιτάτο αν δεν είναι τεκμηριωμένο και παρουσιάζεται συνοπτικά, δεν προσφέρει το παραμικρό. Προσωπικά το ότι κάτι το είπε ο Βούδας ή ο Χριστός ή και οποιοδήποτε άλλος, με αφήνει ασυγκίνητο. Υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα «δηλαδή;» ή ακόμα και ένα «και λοιπόν;» που με αναγκάζει να αναζητήσω αλλού την απάντηση.

Αναφέρθηκα στην μαγική λέξη Δοξασία. Αυτή είναι το κλειδί του δοκιμίου που θ’ ακολουθήσει. Η προσωπική λοιπόν δοξασία είναι ο μπούσουλας που σε παίρνει απ’ το χέρι για να σε πάει βόλτα στα σοκάκια της ζωής που δεν είναι απλά πάρα πολλά, αλλά είναι ένα για τον καθένα μας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ένα αξίωμα να βρίσκεται στην ρίζα του.

Και το δικό μου αξίωμα είναι πως το Ένα ξεκίνησε μια πορεία προς την πολλαπλότητα. Και το πρώτο απλό συμπέρασμα είναι πως όταν μια πορεία καταγράφεται, συγχρόνως υφαίνεται και ένας ανάδρομος τρόπος επιστροφής. Και το υπέροχο αυτό ταξίδι είναι ένα ταξίδι στην καθημερινότητα, μια καθημερινότητα που κρύβει καλά την αιτία που την δημιούργησε, μια καθημερινότητα επομένως γεμάτη από μια μεταφυσικότητα.

Και αυτό ακριβώς είναι που μου έδωσε τον τίτλο της σειράς αυτών των άρθρων, Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. Το ταξίδι αυτό είναι ο δικός μας μικρός κύκλος που πολύ απλά δεν είναι τίποτα άλλο από την ζωή μας.

Χρειαζόμαστε όμως να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, να μην φοράμε ξένα κουστούμια μόνο και μόνο επειδή είναι πλουμιστά, αλλά να τα φέρνουμε στα μέτρα μας. Το καλύτερο νυφικό αν δεν είναι στα μέτρα της νύφης θα την κάνει να φαίνεται σαν καρικατούρα. Και αυτό ισχύει για την ζωή μας. Αν ζούμε την ζωή ενός άλλου, είναι σαν να φοράμε κάποιο ξένο κουστούμι. Αυτοί που γνωρίζουν αντιλαμβάνονται αμέσως ότι το κύριο χαρακτηριστικό μας είναι μια χωρίς λόγο πλαστότητα.

Εμείς λοιπόν πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε τριγύρω. Να δούμε την αλήθεια και σιγά σιγά, με βάση τις γνώσεις που θ’ αποκομίζουμε, να σχηματίσουμε μια βασική δοξασία που σιγά σιγά θα την εμπλουτίζουμε με νέες ιδέες και σχέσεις ώστε τελικά η δημιουργία ν’ αποκτήσει νόημα. Και αυτή θα γίνει το μέτρο της ίδιας μας της ύπαρξης. Θα μας καθοδηγεί στην αντίληψη των καινούργιων όψεων, στην κατανόηση του κεντρικού πλάνου της ζωής μας.

Πολλά είπα όμως για Πρόλογο. Θα κλείσω με μια πρόταση ακόμα.

Η Δοξασία του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική και μοναδική. Και το πιο σημαντικό, πρέπει να είναι μία. Αν κάποιος υιοθετεί αντικρουόμενες απόψεις, θα πρέπει να καταλάβει ότι θα βρίσκεται συνέχεια σε σύγχυση και αυτό αντιβαίνει μια βασική αρχή της ζωής που είναι η αρμονία.

Ο συγγραφέας.

 

Show Buttons
Hide Buttons