Το Βιβλίο των Προσώπων και των Προσωπείων

Το Βιβλίο των Προσώπων και των Προσωπείων

Σαν χρήστης του Facebook, του Βιβλίου των Προσώπων και των Προσωπείων (ΒΠΠ) όπως το ονόμασα, θεωρώ ότι οφείλω να πω ορισμένα πράγματα γι’ αυτό. Το χρωστάω κατ’ ελάχιστο στους διαδικτυακούς μου φίλους.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φίλων. Είναι οι γνώριμοι, είναι οι γνωστοί, είναι οι ομοϊδεάτες, είναι οι προσφιλείς, υπάρχουν ακόμα αυτοί που σε διασκεδάζουν, αυτοί που σε διδάσκουν και τέλος αυτοί που σε εκνευρίζουν.

Όλοι μα όλοι είναι δική μας επιλογή, άρα αν στην λέξη «φίλοι» βάλουμε σαν πρόσημο το «διαδικτυακοί» το θέμα το λύνουμε μια κι έξω. Οι φίλοι στο ΒΠΠ είναι σαν τα κανάλια στην τηλεόραση. Αν κάποιο κανάλι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε και δεν το ξαναβλέπουμε.
Με τους φίλους μας υπάρχει μια διαφορά. Δεν θα είναι πάντα ευχάριστοι, ούτε ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Ανάλογα με τα κέφια τους, θα είναι και οι αναρτήσεις τους.
Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Ο καθένας νοιώθει την ανάγκη κάτι να πει και τις περισσότερες φορές αρχίζει τα μου «αρέσει», «ουάου» τι φανταστικό είναι αυτό και άλλα παρόμοια. Στις ζωντανές μας συναντήσεις κανένας δεν μου έχει πει «ουάου» ή σήκωσε τον αντίχειρα σε ένδειξη ότι άκουσε κάτι καλό. Στο ΒΠΠ όμως ο κώδικας που έχει διαμορφωθεί, άλλα προστάζει. Σ’ αρέσει κάτι; Δείξε το!

Για τις ευχές δεν έχω να πω τίποτα. Τις πιο πολλές φορές μας βγάζουν από μια δύσκολη θέση.
Η ανάρτηση αυτή από εμένα έχει έναν στόχο. Να δηλώσει πως πολλές φορές λέμε, αναρτούμε ή δείχνουμε ενδιαφέρον για κάποιο θέμα που δεν πρέπει υποχρεωτικά να είναι αποδεκτό από το σύνολο των φίλων μας.

Και για να γίνω πιο σαφής θα αναφερθώ σ’ αυτούς.
Μια μεγάλη μερίδα φίλων μου ανήκουν στους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Ανεξάρτητα από όσα λένε, δεν θα τους άλλαζα με τίποτα. Τους ξέρω προσωπικά και είμαι σε θέση να πω με το χέρι στην καρδιά ότι είναι αληθινοί άνθρωποι, γνήσιοι και αγαπάνε τον τόπο μας. Τα θέματα που τους ενδιαφέρουν είναι συγκεκριμένα. Αν δεν είναι αναμνήσεις, είναι αναφορές στα κακώς κείμενα. Όμως ο λόγος τους είναι εμπεριστατωμένος και ορθός. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στην ελεύθερη αγορά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είναι οι περισσότερο δημοκράτες που υπάρχουν σ’ αυτόν τον τόπο.

Μια άλλη μερίδα είναι αυτοί που κατ’ επίφαση τους λέω Μεταφυσικούς. Κι αυτοί μ’ αρέσουν. Είναι λίγο αφελείς, όχι όλοι, αλλά η πρόθεσή τους είναι καλή. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και οι «Σειριολάγνοι». Τους ενδιαφέρει η εξελικτική πορεία του ανθρώπου και γι’ αυτό πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια και λένε πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους. Όμως λένε και αλήθειες που για να τις καταλάβει κάποιος χρειάζεται μια συγκεκριμένη προπαίδεια, χρειάζεται να ξέρει την «γλώσσα» τους και δυστυχώς αυτό το ξεχνάνε!

Τέλος για τους φίλοι μου που αναρτούν φωτογραφίες, video, ανέκδοτα και ιστορίες με ζώα, τι να πω; Νάναι καλά.

Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι, παλιοί γνώριμοι, που η παρουσία τους μου δίνει κουράγιο όχι για άλλον λόγο αλλά απλά γιατί υπάρχουν. Είναι μνήμες που αποκτούν υπόσταση στο τώρα.
Μην με ρωτήσεις φίλε μου γιατί τα γράφω αυτά. Δυο είναι οι λόγοι. Ο πρώτος για να δικαιολογήσω τον πρόσφατο τίτλο μου σαν συγγραφέας. Ο δεύτερος να παρακαλέσω όλους σας να διαλέξετε να φοράτε ακόμα και σ’ αυτό το βιβλίο το πρόσωπό σας και όχι προσωπεία. Ίσως έτσι κάποιοι σας επιλέξουν σαν διαδικτυακούς φίλους γνωρίζοντας με τι έχουν να κάνουν. Τα προσωπεία δεν προσβάλλουν κανέναν και είναι καλά μόνο αν δεν θέλετε να συμμετέχετε στο παιχνίδι του διαδικτύου αλλά να το παρατηρείτε σαν θεατές.
Κλείνοντας θέλω να σας δηλώσω ότι είμαι φίλος του Βιβλίου των Προσώπων και των Προσωπείων ή αλλιώς του Facebook ή και Φατσοβιλίου όπως λένε κάποιοι.

Πάνος Σακελης

ΥΓ. Τα σχόλια όλων, προσώπων και προσωπείων είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

 

3 thoughts on “Το Βιβλίο των Προσώπων και των Προσωπείων”

 1. Δάσκαλε συμφωνώ χωρίς σχόλια….

  Στις 7 Οκτωβρίου 2016 – 7:24 π.μ., ο χρήστης Panos Sakelis έγραψε:

  > Panos Sakelis posted: “Σαν χρήστης του Facebook, του Βιβλίου των Προσώπων
  > και των Προσωπείων (ΒΠΠ) όπως το ονόμασα, θεωρώ ότι οφείλω να πω ορισμένα
  > πράγματα γι’ αυτό. Το χρωστάω κατ’ ελάχιστο στους διαδικτυακούς μου φίλους.
  > Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φίλων. Είναι οι γνώριμοι, ”
  >

 2. Aνυπομονώ…άλλη μια έκπληξη…άλλο ένα μάθημα ζωής.Ευχαριστώ Πάνο για άλλη μια φορά.

 3. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog
  that’s both equally educative and amusing, and let me tell you,
  you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this in my search
  for something regarding this.

Leave a Reply/Αφήστε μια απάντηση