Εγώ Matrix! Εσύ σε ποιά πίστα παίζεις;

Πριν συνεχίσουμε για να καταλάβουμε το τι πιθανόν να πρέπει να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος, καλό είναι να δούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται. Δυστυχώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν βοηθούν ιδιαίτερα τα πράγματα. Από την μια είναι η στεγνή επιστημονικοφανής άποψη και από την άλλη μια άκρατη μεταφυσική αντίληψη.

Η πρώτη, δηλαδή η επιστημονικοφανής, στην ακραία της θέση, υιοθετεί απόψεις όπως αυτή που με ευφάνταστο τρόπο παρουσιάστηκε στην κινηματογραφική τριλογία Matrix. Όλοι είμαστε βυσματωμένοι! Άλλοι με μπλε και άλλοι με κόκκινα καλώδια. Αρκεί γι’ αυτούς πίσω από όλα να βρίσκεται μια μηχανή ή έστω μια απόλυτα μηχανικιστική αντίληψη. Το βασικό ερώτημα βέβαια αν πάρουμε λίγο στα σοβαρά τα λεγόμενα του σχετικού έργου είναι το που διαδραματίζεται η ιστορία. Οι ήρωες είναι αλλού και κάθε φορά που τους βάζουν το καλώδιο στο σβέρκο εμφανίζονται ως δια μαγείας στον κόκκινο κόσμο; Ή μήπως όλοι ζουν σ’ εκείνες τις περίεργες κυψέλες, προϊόντα των μηχανών, και απλά ανάλογα με το βύσμα από το οποίο τροφοδοτούνται παίζουν και σε διαφορετική πίστα;

Ας δούμε όμως λίγο την έννοια του Matrix ή πιο σωστά την Μήτρα των πληροφοριών, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την επιστημονική αντίληψη της ζωής, μιας ζωής στηριγμένης στην θεωρία της σχετικότητας. Ο κόσμος είναι για πολλούς ένα Matrix, δηλαδή μια Μήτρα με πληροφορίες. Ποιός λέει το αντίθετο; Πού βρίσκεται το τόσο αξιόλογο αυτής της πρότασης που όλοι πια μιλάνε γι’ αυτήν σαν να λένε κάτι το σπουδαίο;  Τί το καινούργιο μας λένε; Τίποτα απολύτως. Οι πιο πολλές θεωρίες, ούτως ή άλλως, πάνω σ’ αυτήν την γενική αντίληψη στηρίζονται. Μια τέτοια άποψη λοιπόν, περισσότερο μπλέκει τις απλές έννοιες που καθορίζουν την ζωή παρά δίνει λύσεις.

Το κακό πίσω από αυτές τις επιστημονικοφανείς απόψεις είναι η αποδόμηση της ζωής. Θέλεις να περνάς καλά; Επιλέγεις την κόκκινη αντίληψη της ζωής. Θέλεις να δεις την αλήθεια; Επιλέγεις την μπλε άποψη. Και οι δύο όμως δεν δίνουν καμία απάντηση. Προσωπικά δεν είδα καμία διαφορετικότητα στον τρόπο που ζούσαν οι μπλε στην πόλη τους στα σπλάχνα της γης (Matrix πάλι) από εκείνον που ζούσαν οι άλλοι στην επιφάνειά της. Η αποδόμηση απλά δημιουργεί διαφορετικά μοτίβα ζωής που και τα δύο στηρίζουν διαφορετικούς ηθικούς κανόνες.

Και δίπλα σ’ αυτήν την αντίληψη έρχεται μια άκρατη μεταφυσική αντίληψη που στερείται παντελώς βάσης μια που στηρίζεται σε εντελώς αίολες ερμηνείες. Όλο το είπε αυτός ή εκείνη είναι, που σου δίνουν σαν θέσφατες κάποιες ερμηνείες που η μια αντικρούει την άλλη ακόμα και μέσα στις ίδιες απόψεις, και που δεν έχουν ούτε καν φιλοσοφική ή διαλεκτική αξία. Η ύπαιθρος καίγεται γιατί έτσι καθαρίζεται η Γη! Τα ζώα δεν θα υπάρχουν μετά από κάποια χρόνια γιατί ο ρόλος τους έχει εκλείψει! Και ουκ έστιν αριθμός παρόμοιων αυθαίρετων δηλώσεων που πάλι αποδομούν την σημασία της ζωής και το σπουδαιότερο, την ευθύνη του ανθρώπου. Δηλαδή; Πάλι στήριξη ενός ανήθικου κόσμου.

Και οι δύο αυτές απόψεις το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τον άνθρωπο από το εδώ και τώρα και να του στερούν την δυνατότητα να σκεφτεί με πραγματιστικούς όρους. Η σχετικότητα της ύπαρξης και η μεταφυσική διάστασή της, έχουν ένα συγκεκριμένο χωροχρονικό σύστημα μέσα στο οποίο υπάρχουν. Αυτό είναι που πρέπει λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος όχι μόνο να καταλάβει αλλά και να διαμορφώσει επ’ ωφελεία του.

Ας μείνουμε λοιπόν μόνο στο ότι όλοι φοράνε γυαλιά που έχουν διαφορετικό χρώμα. Και το μόνο που κάνουν είναι να σου στερούν το δικαίωμα να ζήσεις. Καλά διαβάσατε. Μιλάμε για ζωή. Η ζωή πρέπει να περιέχει χαρά, να περιέχει ελευθερία, να περιέχει την δυνατότητα το άτομο να έχει τον απαραίτητο χρόνο να (δια)μορφώνεται. Το αστείο πάντως με τις προτάσεις των επαϊόντων είναι πως κανένας μας δεν τους είπε: Ευχαριστώ, έχω τα ματάκια μου και δεν χρειάζομαι τα γυαλάκια σας.

Αυτό και μόνο αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει ένας σωστός άνθρωπος και να μην μείνει στην αληθοφάνεια του αντίλογου. Γιατί υπάρχει αληθοφάνεια. Τί θα γίνει στην ανθρωπότητα; Θα καταρρεύσει η οικονομία; Πώς θα ζήσουν τα χαμηλά στρώματα; Θα υπάρχει εργασία για όλους; Τί θα είμαι στην επόμενη μετενσάρκωσή μου; Τί εννοεί ο διδάσκαλος; Και άλλα πολλά που δυστυχώς έχουν καταφέρει να αποτελούν το περίβλημα της σημερινής κοινωνίας και όχι την ουσία της.

Ο άνθρωπος λοιπόν που θέλει να διαμορφωθεί σωστά, θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα όχι στον άκρατο επιστημονισμό ή στην άφατη μεταφυσικότητα αλλά στην υπάρχουσα λειτουργία και δομή της κοινωνίας από την μια, και στην ιδέα που τον καλεί στην πορεία της ολοκλήρωσης από την άλλη.

Δύσκολο. Θα σημείωνα πολύ δύσκολο γιατί υπάρχουν στιγμές γεμάτες ψευδαισθήσεις που προβάλλουν σαν σωστό τον δρόμο της πλήρους υποταγής σε μια από τις ακραίες αντιλήψεις.

Όμως αυτές οι επιλογές είναι που καθορίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Πώς λοιπόν θέλουμε να μιλάμε για αυτογνωσία και άλλα παρόμοια και συγχρόνως να αγνοούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχουμε; Αυτό το τόσο απλό ας είναι ένα από τα κριτήριά σας για να διαπιστώνετε την σοβαρότητα αυτών που σας προτείνουν οι διάφοροι.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε εύκολα το περιβάλλον μας; Λυπάμαι αλλά όχι. Το περιβάλλον δεν αλλάζει εύκολα. Αυτό όμως που μπορεί ν’ αλλάξει είναι ο τρόπος που το αξιολογούμε. Αν ζεις σ’ ένα ανελεύθερο περιβάλλον και το καταλάβεις, έχεις κάνει το πρώτο βήμα για ν’ αποκτήσεις την ελευθερία σου. Θ’ αρχίσεις να το βλέπεις όπως είναι και αυτό θα σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και να κάνεις τα δέοντα βήματα για να προχωρήσεις χωρίς δεσμά. Θα συμπλήρωνα πως αυτός είναι ο τρόπος να διαμορφώσουμε την ηθική μέσα στην οποία πρέπει να κινούμαστε όχι σαν άτομα αλλά σαν ανθρωπότητα.

Ας μην ξεχνάμε πως σαν μονάδες εκδηλωνόμαστε υποχρεωτικά σε κάποιο περιβάλλον άρα οι ιδιότητές μας όχι μόνο επηρεάζονται από αυτό αλλά και το χρησιμοποιούν για να εκδηλωθούν. Να δηλώσω εδώ και τώρα πως το μέτρο για την κατανόηση του περιβάλλοντος είναι η αρμονία. Πρέπει να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον μας και μιλάω όχι για το τεχνητό περιβάλλον αλλά για το φυσικό περιβάλλον μας. Οι τεχνητοί παράδεισοι είναι τόποι κατοικίας φανταστικών πλασμάτων. Ο νοών νοείτω.

Όμως το περιβάλλον έχει μια ακόμα πιο ουσιαστική λειτουργία. Όταν καταφέρουμε να το δούμε χωρίς γυαλιά, ανακαλύπτουμε ότι κρύβει θησαυρούς γνώσεων. Όλα εκεί βρίσκονται. Λίγο να το παρατηρήσουμε και θα μπορούμε να βρίσκουμε απαντήσεις για τα πάντα. Γιατί καλοί μου αναγνώστες πρέπει να ξέρετε πως κάθε απάντηση απλά περιμένει την κατάλληλη ερώτησή σας.

Καλά να περνάτε σε ό,τι και να κάνετε.

One Response

Leave a Comment

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο