Ηλεκτρονικά και έντυπα βιβλία (μέρος 1ο)

Μια ανάρτηση που στόχο έχει να ενημερώσει τους φίλους μου για το τι συμβαίνει σήμερα τόσο με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις όσο και με τις έντυπες. Ζητώ συγνώμη για το θέμα, αλλά αντί για κάποιο τσιτάτο ή για την κοινοποίηση ενός πασίγνωστου θέματος, προτιμώ να σας ενημερώσω για την δυνατότητα που έχετε να διαβάζετε και να προμηθεύεστε βιβλία. Ναι, καλά διαβάσετε. Ανεφέρομαι στα πάσης φύσεως βιβλία, δηλαδή δοκίμια, θεατρικά, λογοτεχνικά, τεχνικά, επιστημονικά συγγράματα, κλπ.

Ηλεκτρονικά βιβλία και η χρήση τους. Οδηγός γι’ αρχάριους!

Ένα έχω να πω: Είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα όλοι μας θα προμηθευτούμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Η αλήθεια είναι πως δεν διαφέρει πολύ απ’ όλα αυτά τα ηλεκτρονικά έντυπα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και που αφειδώς διατίθενται. Ένα βιβλίο όμως και κυρίως ένα μυθιστόρημα έχει την δική του ιστορία.

Θα σας δώσω πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να τα διαβάσετε και μετά για το πώς μπορείτε να τα προμηθευτείτε. Οι παρακάτω πληροφορίες είναι αυτές που εγώ θεωρώ τις πιο εύκολες. Αυτό βέβαια μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αμφισβητήσει. Τον παρακαλώ να μας δώσει και τις δικές του πληροφορίες. Η ανάγνωση βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει παγκόσμια οπότε καλό είναι να ξέρουμε ή και να είμαστε έτοιμη έχοντας τα κατάλληλα προγράμματα στους υπολογιστές μας και κυρίως στις ταμπλέτες μας.

Ξεκινάω από τις πλατφόρμες. Γνωστοί εκδοτικοί οίκοι είναι η Kindle, η Amazon, η Barnes and Noble, η Kobo, η SMASHWORDS (δική μου πρώτη επιλογή) και πολλές άλλες. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν αντίστοιχες πλατφόρμες αν και η αλήθεια είναι πως μάλλον αποτελούν ένα front end για κάποιου από τους διεθνείς οίκους.  Σημασία όμως δεν έχει ο οίκος από τον οποίο θα προμηθευτείτε το βιβλίο σας αλλά το φορμάτ που θα έχει. Δηλαδή αν θα είναι epub, pdf, mobi κλπ. Ένας σωστός οίκος θα σας δώσει την δυνατότητα επιλογής, άλλοι έχουν μόνο τα δικά τους. Για παράδειγμα η SMASHWORDS δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε ένα βιβλίο σε διαφορετικά φορμάτ ενώ η Kindle μόνο σε Mobi.

Ο κάθε οίκος λοιπόν έχει και το δικό του φορμάτ αν και πλέον έχουν επικρατήσει τέσσερα πέντε. Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.

E-PUB. Για μένα το καλύτερο είναι το E-Pub και ο λόγος είναι ότι σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε το μέγεθος των γραμμάτων, το χρώμα του φόντου (για ανάγνωση σε διαφορετικά περιβάλλοντα) και άλλα διάφορα. Είναι πολύ καλό για μυθιστορήματα αλλά κάπως υστερεί για βιβλία με πολλά σχήματα και φωτογραφίες. Ο λόγος είναι ακριβώς η ροή του κειμένου. Το φορμάτ αυτό έχει ελεύθερη ροή κειμένου. Αυτό σημαίνει πως μια σελίδα σε μια μεγάλη οθόνη, γίνεται δυο σε μια μικρότερη και πολλές σε μια ταμπλέτα. Όπως είπα αλλάζει το μέγεθος των γραμμάτων που σημαίνει πως αυτόματα αλλάζει και το περιεχόμενο των σελίδων. Στις οθόνες των ταμπλετών σας δεν χρειάζεται εκείνο το εκνευριστικό μεγάλωμα και μίκρεμα της σελίδας με τα δυο δάχτυλα -και το βρίσιμο που το συνοδεύει- κάθε φορά που θέλουμε να διαβάσουμε λίγο περισσότερο. Οι σελίδες έχουν το μέγεθος που θέλουμε.

PDF. Πολύ γνωστό φορμάτ, και αρκετά καλό για βιβλία με σχέδια αν και πλέον οίκοι όπως η iTunes της Apple έχουν δικά τους προγράμματα που μπορούν οι συγγραφείς να τα χρησιμοποιούν για να ετοιμάζουν τα βιβλία τους. Οι σελίδες τους είναι σταθερές και καλό είναι να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους βιβλία για ανάγνωση σε υπολογιστές. Οι ταμπλέτες δεν τα πάνε καλά μαζί τους αν και βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις.

MOBI. Είναι το φορμάτ των βιβλίων της Kindle και της Amazon -ίδια εταιρεία. Τα βιβλία αυτά χρειάζονται ειδικά προγράμματα για να διαβαστούν που διατίθενται δωρεάν. Μπορεί όποιος θέλει να τα κατεβάσει και να τα εγκαταστήσει στα μηχανήματά του. Υπάρχουν βιβλία που διανέμονται δωρεάν και που με αυτόν τον τρόπο σας επιτρέπεται να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο φορμάτ πριν αγοράσετε ένα βιβλίο. Τα βιβλία συνήθως διατίθενται σε διάφορα φορμάτ αλλά ΟΧΙ από όλους τους οίκους. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα την SMΑSHWORDS για τα δικά μου βιβλία.

Βιβλία σε φορμάτ doc δεν θα βρείτε γιατί πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να τα αλλάξει ή να τα διανείμει σε όσους θέλει. Και με αυτήν την αναφορά ερχόμαστε στην δεύτερη μεγάλη παρατήρηση. Το ηλεκτρονικό βιβλίο με κάποιο τρόπο δένεται με τον υπολογιστή από τον οποίο το αγοράζεται. Γίνεται μεταφορά και σε δεύτερο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά συνήθως πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που διαφέρει από κάθε εκδοτικό οίκο.

Αυτός είναι ο λόγος που καλό είναι σε όσους αρέσει το άθλημα της ανάγνωσης βιβλίων, να επιλέξουν να έχουν μια κατάλληλη ταμπλέτα. Εδώ τώρα παίζει ο συνδυασμός φορμάτ βιβλίου και ταμπλέτας. Η Kindle έχει τις δικές της ταμπλέτες που είναι έτοιμες γι’ αυτήν την δουλειά. Δεν χρειάζονται άλλα προγράμματα και όλα είναι έτοιμα για να αγοράσετε βιβλία. Το ίδιο και ο οίκος Barnes and Noble. Και οι δυο αυτοί οίκοι είναι παγκόσμια γνωστοί με χιλιάδες τίτλους στην διάθεσή τους. Τα μεγέθη των ταμπλετών τους ξεκινάνε από 7 ίντσες και φτάνουν μέχρι τις δέκα.  Πιο συνηθισμένα είναι αυτά των 7 ιντσών. Χωράνε στις τσάντες και έχουν μπαταρίες για πολλές ώρες. Μιλάω για τις εξειδικευμένες ταμπλέτες που δεν λειτουργούν σαν φορητά PC.

Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε μπει ακόμα σ’ αυτήν την λογική και προτιμούμε τις κλασσικές ταμπλέτες. Οι περισσότερες από αυτές έχουν προ εγκατεστημένα προγράμματα που σας βοηθούνε να διαβάσετε ηλεκτρονικά βιβλία πάσης μορφής. Αν όχι, πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα της επιθυμίας σας.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Allreaders και το Adobe Digital Editions, δωρεάν προγράμματα  για τα ηλεκτρονικά βιβλία σε φορμάτ epub.  Θα τα βρείτε δωρεάν στους προμηθευτές εφαρμογών.

Επιλέγετε το σύστημα που έχετε και η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη. Δοκιμάστε το πριν αγοράσετε κάτι. Κατεβάστε και ένα δωρεάν βιβλίο και εξοικειοποιηθείτε μαζί του.

Έχω ανεβάσει τα τρια μου θεατρικά έργα στο SMASHWORDS σαν epub, ελεύθερα για κατέβασμα οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και από εκεί την όλη διαδικασία. Να σας πω ακόμα πως όλα τα βιβλία, πριν τα αγοράσετε, μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν σε ένα ποσοστό (τα δικά μου τα έχω στο 20%) ώστε να δείτε αν σας ενδιαφέρουν. Αυτό θα είναι ένα καλό πείραμα γι’ αυτούς που θέλουν να μπουν στον χώρο των ηλεκτρονικών βιβλίων. Η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση είναι:

https://www.smashwords.com/profile/view/sakelis

Για φορμάτ PDF η πιο εύκολη λύση είναι ο Acrobat Reader επίσης δωρεάν.

Οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων πάντως πρέπει να είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την αγορά τους. Ένα μικρό παράδειγμα. Ο Stephen King, πολύ γνωστός συγγραφέας διαθέτει ένα από τα βιβλία του, το End of Watch, σαν epub στα $6.24 και σαν κανονικό βιβλίο στα $10.39. Αυτό βέβαια δεν λέει τίποτα γιατί ο κάθε ένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν βιβλία που έχουν γραφτεί πριν πολλά χρόνια και άλλα που είναι καινούργια. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα! Ακόμα όμως κι αυτοί που ξέρουν καλά τα πράγματα φοβούνται πως μια βλάβη μπορεί να τους στερήσει το βιβλίο τους. Αυτό δεν ισχύει τις περισσότερες φορές. Το βιβλίο μπορεί να ξανακατέβει αν πρόκειται πάλι για την ίδια συσκευή. Τώρα βέβαια με το cloud και τα άλλα φαντεζί, όλα εξασφαλίζονται.  

Και ένα τελευταίο γι’ αυτούς που ταξιδεύουν. Μια ταμπλέτα  εκτός των άλλων μπορεί να κουβαλάει όλα τα βιβλία σας, μυθιστορήματα, δοκίμια κα. Σκεφτείτε το! Οι βιβλιοσκώληκες τώρα (όπως του λόγου μου), θα πρέπει να μάθουν να βρίσκουν τα βιβλία και να τα προμηθεύονται από τους ίδιους τους συγγραφείς μια που απ’ ότι φαίνεται οι εκδοτικοί οίκοι όλο και πιο δύσκολα δέχονται να εκδίδουν συγγραφείς που… θου κύριε φυλακή τω στόματί μου! Πάντως όλο και περισσότεροι συγγραφείς προχωρούν σε αυτοεκδόσεις. Το πρόβλημα της διάθεσης εξακολουθεί να τους/μας ταλανίζει. Και εκεί το μονοπώλιο καλά κρατεί.

Το δυστύχητα τώρα στο όλο θέμα είναι η ευκολία με την οποία ο κάθε ένας μπορεί να δηλώνει συγγραφέας και ν’ ανεβάζει στις πλατφόρμες των ηλεκτρονικών βιβλίων αυτό που θεωρεί βιβλίο για πλατύτερη ανάγνωση. Αφήστε τα ηλεκτρονικά βιβλία για μαγειρική, εντυπώσεις από ταξίδια κλπ που δεν έχουν τέλος.

Αυτό που προτείνω είναι να ξεφυλλίζεται ακόμα και τα ηλεκτρονικά βιβλία πριν τ’ αγοράσετε.

Σας ευχαριστώ και καλά διαβάσματα! Σύντομα θα αναρτήσω κάτι ανάλογα για τα σύγχρονα έντυπα βιβλία, όχι γι’ αυτά των εκδοτικών οίκων, αλλά για όλα τ’ άλλα.

Leave a Comment

Προμηθευτές (Επιλέξτε για να τους επισκεφθείτε)

E-book

E-book

E-book

Paperback

Paperback

E-Book

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο