ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πάνος Σακέλης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πάνου Σακελλαριάδη, είναι ένας Έλληνας συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας, υπερφυσικών γεγονότων και θεατρικών έργων.

Από νεαρή ηλικία είχε κλίση στη λογοτεχνία, την ιστορία και την πολιτική και αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του μελετώντας θέματα μεταφυσικού περιεχομένου και φιλοσοφίας. Στα πρώτα του έργα βρίσκουμε ποιήματα και θεατρικά κείμενα ενώ τα τελευταία χρόνια συγγράφει μυθιστορήματα φαντασίας.

 

Νεανικά Χρόνια

Ο Πάνος Σακέλης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1945 και ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Στα δέκα του χρόνια, η οικογένειά του μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη όπου παρακολουθεί και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Παρόλο που σας έφηβος ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός λόγω οικογενειακών κατευθύνσεων (και πιέσεων) αποφασίζει να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου αποφοιτά σαν Σημαιοφόρος Μηχανικός.

 

Καριέρα

Υπηρετεί σαν Αξιωματικός στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για εικοσιπέντε χρόνια, δώδεκα εκ των οποίων σε διάφορα πολεμικά πλοία, ενώ θα υπηρετήσει ακόμα και σε υποβρύχιο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 παραιτείται από Αξιωματικός και ακολουθεί μια επιτυχημένη δεύτερη καριέρα στη νεοσύστατη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone μέχρι τη συνταξιοδότησή του είκοσι χρόνια μετά. Όλα αυτά τα χρόνια δε σταματά να γράφει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και να μεταφράζει βιβλία εσωτερισμού.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και εργάζεται ως συγγραφέας στην Ελλάδα, εκδίδοντας τα βιβλία του σε όλο τον κόσμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή μέσω των Amazon, Smashwords, Barnes & Noble, Kobo κ.α.

 

Λογοτεχνική Πορεία

Στο γράψιμό του μπορεί ν’ αναγνωρίσει κανένας ν’ αναδιπλώνεται μια προσπάθεια να κατανοήσει το μοτίβο πάνω στο οποίο ξετυλίγεται όχι μόνο η πορεία της ανθρωπότητας αλλά και το πλάνο που για τους εσωτεριστές βρίσκεται κάτω από τα πάντα.

Στο πρώτο του θεατρικό, το Ισχυρό Κράτος, διαχωρίζει την θέση του πρεσβεύοντας ότι ο κρατισμός είναι η επικρατούσα δομική λειτουργία του κοινωνικού συστήματος. Με το επόμενο θεατρικό του έργο του, Το Γιορντάνι με τα Κόκκινα Γαρούφαλλα, ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ακόμα και στο πιο θεωρητικό επίπεδο. Το θεατρικό αυτό έργο μάλλον θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατηγορία του Θέατρου του Παραλόγου.

Οι πρώτες μεταφυσικές ανησυχίες όμως είναι παρούσες και συνειδητοποιούνται για πρώτη φορά μέσα από το καθημερινό περιβάλλον της ζωής που υποθάλπει μια λανθάνουσα μεταφυσικότητα. Η μεταφυσική της καθημερινότητας έρχεται και καταγράφεται μέσα στα πρώτα του μυθιστορήματα, στο Ο Σκηνοθέτης των Σκιών και στο Η Παράσταση των Πνευμάτων.

Για κάποια χρόνια επιλέγει την σιωπή και επιστρέφει με το επόμενό του μυθιστόρημα, το ΟΜΝΙΣ – τα 22 βήματα μιας αέναης γέννησης. Ο συγγραφέας εδώ αναλαμβάνει τον ρόλο του πολεμιστή του Θεού που σκοπό έχει να βοηθήσει πάση θυσία στην ολοκλήρωση του θείου σχεδίου. Ο Δον Κιχώτης του Θεού όμως σχεδόν τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει.

Στην συνέχεια στρέφεται στην αναζήτηση εκείνων που θα μπορούσαν να δώσουν μία λύση στο ανθρώπινο υπαρξιακό πρόβλημα. Το επόμενο βιβλίο του, Οι Συνωμότες του Χάους, αναφέρεται σ’ αυτήν ακριβώς την δυνατότητα. Το αποτέλεσμα όμως της δράσης των επίλεκτων ομάδων της ανθρωπότητας είναι φτωχό και οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες. Η λύση θα έρθει από την συνολική δράση όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ένα μακρινό χρονικό ορίζοντα. Το μυθιστόρημα Η Αδελφότητα της πρώτης Πύλης, αυτό ακριβώς προσπαθεί να πει.

Ακολουθούν δυο άλλα μυθιστορήματα μιας σειράς υπό τον γενικό τίτλο Οι Κοσμικοί Γλάροι. Το πρώτο έχει τίτλο Έξοδος και αναφέρεται σ’ ένα καθαρό ξεκίνημα μιας καινούργιας ανθρωπότητας. Πάλι όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω. Στο δεύτερο μυθιστόρημα, Ουράνια Ιθάκη, μας δίνεται μια πιθανή λύση για τον μετασχηματισμό της ανθρώπινης συνείδησης και την δυνατότητά της για να συνεχίσει το εξελικτικό της παιχνίδι. Ένα τρίτο μυθιστόρημα έρχεται και προστίθεται στην σειρά, το Δραπέτες της Λογικής, που περιγράφει την άποψη του συγγραφέα γι’ αυτό που κάποτε θα γίνει για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανθρώπινης ζωής πέρα από από τα πλανητικά σύνορα.

Και τα χρόνια περνούν και όλα ζητάνε το μερίδιο στην καθημερινότητα που δεν αναγνωρίζει μεταφυσικές ανησυχίες, αλλά με απαιτητικό τρόπο ζητάει το εδώ και τώρα. Δυο ακόμα μυθιστορήματα έρχονται να διεκδικήσουν αυτή την αναζήτηση, το Γειά σου είμαι ζωντανός και το Διπλή Ανάγνωση.

Ο κύκλος όμως ποτέ δεν κλείνει. Ο άνθρωπος αναζητάει μεγάλες ψυχές που θα δράσουν σαν από μηχανής θεοί για να τον βοηθήσουν. Ένα ακόμα θεατρικό έργο έρχεται και προστίθεται πάνω σ’ αυτήν την ανάγκη, Ο Ιούδας είναι παρών.

Τίποτα όμως δεν αλλάζει αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει την διάθεση να πάρει στα χέρια του την ζωή του και να σφυρηλατήσει μόνος του το μέλλον του.

Ακολουθούν πέντε ακόμα μυθιστορήματα που έρχονται να καθιερώσουν την γραφή του στο υπόβαθρο του μαγικού ρεαλισμού.

Το έργο του μέχρι στιγμής είναι τρία θεατρικά, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, και δέκα τέσσερα μυθιστορήματα. 

Μέχρι στιγμής τέσσερα απ’ τα μυθιστορήματα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλική. Τα παρακάτω:

 • Director of the Shadows
 • OMNIS, an everlasting birth
 • Cosmic Seagulls – EXODUS
 • Hello, I am Alive!

 

Προσωπική Ζωή

Είναι παντρεμένος με την Έρη Γιαννακοπούλου και έχει δύο κόρες από τον πρώτο του γάμο, την Μάντυ και την Βάλια. Περνάνε μαζί με τη σύζυγό του τον μισό χρόνο στην Αθήνα και τον άλλο μισό στο εξοχικό σπίτι τους στον Παρνασσό, στην Κεντρική Ελλάδα.

Το μότο της ζωής του είναι η ρήση του Γουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιν: “Το πεπρωμένο δεν είναι θέμα τυχαιότητας, είναι θέμα επιλογής“.

 

Βιβλιογραφία

 • 1984    Το Ισχυρό κράτος –Θεατρικό
 • 1987    Το γιορντάνι με τα κόκκινα γαρούφαλλα – Θεατρικό          
 • 2009    Ο Σκηνοθέτης των Σκιών
 • 2010    Η Παράσταση των Πνευμάτων        
 • 2012    ΟΜΝΙΣ , τα 22 βήματα μιας αέναης γένεσης
 • 2013    Οι Συνωμότες του Χάους      
 • 2014    Η Αδελφότητα της Πρώτης Πύλης   
 • 2015    Κοσμικοί Γλάροι – Έξοδος     Cosmic Seagulls – Exodus
 • 2016    Κοσμικοί Γλάροι – Ουράνια Ιθάκη    
 • 2017    Γειά σου, Είμαι Ζωντανός!
 • 2018    Οι Δραπέτες της Λογικής      
 • 2019    Ο Ιούδας είναι Παρών – Θεατρικό
 • 2019    Διπλή Ανάγνωση       
 • 2020    Όταν ράγισε ο Χρόνος          
 • 2021    Ο Ψιθυριστής των Ονείρων 
 • 2021    Η Μεταφυσική της Καθημερινότητας (Δοκίμιο)      
 • 2022    Ο Γρίφος των Διδύμων
 • 2023    Άνοια 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Photo1
Απολαμβάνοντας ένα διάλειμμα
Photo3
Με την γυναίκα του, Έρη
Photo2
Με τις κόρες του, Μάντυ και Βάλια
Photo4
Το σπίτι στον Παρνασό
PS3
Σαν Αξιωματικός του Ναυτικού
Panos Sakelis, author
Στην Αγγλία το 2023
DSC00963
Κάποιες στιγμές...
hp scanDS 531814353442
Ένστολος
Sakelis01
Κάποτε