Εκδηλώνομαι, εκδηλώνεσαι, εκδηλώνεται!

Και εκεί που πιστεύεις ότι όλα τα έλυσες, κι ότι πια είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τον δύσκολο αγώνα για την γνώση του εαυτού, ανακαλύπτεις ότι όλοι σε κοροϊδεύουν. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Βρίσκεσαι όχι απλά στην αρχή, αλλά αν μετρήσεις και τα στραβά που έχεις κάνει, είναι σαν να σε βάζουν να τρέξεις κατοστάρι αλλά να πρέπει να ξεκινήσεις από την αφετηρία των διακοσίων μέτρων.

Και αρχίζουν όλοι τις προτάσεις με μια έτοιμη ιστορία που για να της δώσουν αξία την τοποθετούν σε μια εποχή πέρα από κάθε προσέγγιση. Ο πιο αγαπημένος τόπος είναι μια ανθρωπότητα που είχε λύσει όλα της τα προβλήματα, εκτός από το να επιβιώσει, και είχε αφήσει γραμμένες στα Ακασικά αρχεία όλες τις αλήθειες που είχε βιώσει. Για τους μη γνωρίζοντες τα Ακασικά αρχεία είναι κάτι σαν ληξιαρχείο που βρίσκεται σε κάποια άλλη διάσταση και που εκεί είναι καταγεγγραμένο ό,τι έγινε από γενέσεως κόσμου.

Και για να μην πείτε ότι αποφεύγω να ονομάσω την εποχή εκείνη, για τους περισσότερους είναι η εποχή της Λεμούριας… άσε καλύτερα να μην συνεχίσω. Όμως δεν μπορώ παρά να πω ότι τα Ακασικά αρχεία βρίσκονται γραμμένα στου θεού τα… κιτάπια. Και εκεί είναι γραμμένη στην πραγματικότητα όλη η αλήθεια για πολιτισμούς που χρονολογούνται πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω.

Παρακαλώ, δεν αμφισβητώ την ύπαρξη πολιτισμών, αμφισβητώ την δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να περιγράψει το πως σκεφτόντουσαν και άλλες λεπτομέρειες που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν στοιχειοθετούνται από ευρήματα. Και κάτι για να σας βάλει σε σκέψεις: Γιατί ο Χριστός ή κάποιος άλλος αντίστοιχος, δεν μίλησαν γι’ αυτούς τους πολιτισμούς; Ή για τις αλήθειες περασμένων πολιτισμών; Αν κάποιος γνώριζε γι’ αυτούς, αυτός μάλλον ήταν ο προαναφερθείς. Για να μην πει κουβέντα κάποιο λόγο θα είχε, γιατί το ότι γνώριζε, δεν το αμφισβητώ σε καμμία περίπτωση.

Πίσω ξανά στην γνώση του εαυτού. Πού θα στηριχθεί λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος στην προσπάθειά του γι’ αυτήν την τόσο περίεργη γνώση; Μα φυσικά στο μυαλό του. Και με μυαλό δεν εννοώ τα μαλακά κύτταρα του εγκεφάλου, αλλά τις διαδικασίες λειτουργίας του. Προσέξτε όμως, γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για ένα μυαλό που δεν είναι “του κουτιού” αλλά ταλαιπωρημένο από χίλες δυό απόψεις που πολλοί, τις περισσότερες φορές κακοπροαίρετοι, του έχουν εμφυσήσει. Με απλά λόγια πρόκειται για ένα μυαλό με “αρπαγμένες” φλάτζες.

Και πρέπει, εμείς, όχι μόνο να σκεφτούμε που στο διάβολο θα βρούμε τις σωστές απαντήσεις, αλλά και να ετοιμάσουμε χώρο μέσα μας ώστε αυτές να μην λερωθούν με την βρώμα που ο εγκέφαλός μας έχει μαζέψει.

Το πρώτο συμπέρασμα βγαίνει σχεδόν αυθόρμητα. Για να μπορέσουμε στο άμμεσο μέλλον να θυμηθούμε, πρέπει να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ. Πρέπει δηλαδή να καθαρίσουμε τον τρόπο αντίληψης της καθημερινότητάς μας. Κι αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση πως πρέπει να πετάξουμε στα άχρηστα τις πεποιθήσεις μας, τις διανοητικές και ηθικές μας προλήψεις, τις δοξασίες τις οποίες αποδεχόμαστε σαν αλήθειες και κάθε βέβαια γνώμη που δεν στηρίζεται…

Αλήθεια, πού θα στηρίζεται αυτό που θα ξεκινήσουμε να οικοδομήσουμε;
Το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο αφού πρέπει να στηριχτούμε σ’ αυτό που τελικά θέλουμε να διαγράψουμε. Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Στον εαυτό μας πρέπει να στηριχτούμε και σε πρώτη φάση σ’ αυτό που θα ονομάζαμε σαν ξεσκαρτάρισμα. Ένα απλό παράδειγμα. Σύμφωνα με την Ελληνική κοινωνία το τσιλιπούρδισμα του γιου είναι μαγκιά, ενώ της κόρης είναι πουτανιά. Ξέρετε πόσα τέτοια υπάρχουν;

Εύκολος τρόπος δεν υπάρχει γι’ αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχει όμως ένα πρώτο βήμα. Να ξεχωρίσουμε τι είναι δικό μας και τι επίπλαστο. Δεν πρέπει στην αρχή να χωρίσουμε τα στοιχεία που μας συγκροτούν σε καλά και άσχημα. Όχι, το πρώτο βήμα είναι να τα ξεχωρίσουμε σε δικά μας και σε ξένα. Τα ξένα να τα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων. Όλα; Όχι βέβαια. Αν κάτι είναι σωστό ας το υιοθετήσουμε με κάθε επιφύλαξη. Όμως να το υιοθετήσουμε με σκοπό να το αφομοιώσουμε.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν αρκεί να το γράφει κάποιο ιερό κείμενο. Λίγη έρευνα να κάνετε θα δείτε πως όλα τα λεγόμενα ιερά κείμενα είναι γεμάτα με αναλήθειες, γενικότητες και γενικά με τσιτάτα που σκοπό έχουν την δημιουργία ζηλωτών και όχι ελεύθερων ανθρώπων. Οι αλήθειες που κρύβουν είναι και λίγες και πολύ καλά κρυμένες ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές. Μόνο ένα καθαρό μυαλό χωρίς παρωπίδες μπορεί να τις αναγνωρίσει και αυτοί που φημίζονται σαν ερμηνευτές τους, είναι οι περισσότεροι όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, τυφλοί τά τ’ ώτα τόν τε νούν τά τ’ όμματ’ εί. Δηλαδή γενικώς τύφλα στο μυαλό.

Δεν υπονοώ με τίποτα την πλήρη απόρριψη. Δεν είμαι επαναστάτης. Θεωρώ τον εαυτό μου ρεφορμιστή και σαν τέτοιος καταγράφω τις σκέψεις μου.

Και μόνο αυτά που έγραψα μέχρι εδώ να πάρει κάποιος στα σοβαρά, αρχίζει να σκέπτεται αν τελικά θα τα καταφέρει. Γιατί αν βάλετε σ’ αυτά την επίδραση του περιβάλλοντος και του βαθμού της ελευθερίας μέσα στην οποία ανδρώθηκε σαν άτομο, η όλη προσπάθεια τείνει να γίνει υπερβολικά δύσκολη.

Όμως η γνώση του εαυτού είναι απλά ένας δείκτης, μια διαδικασία αν θέλετε, που κυριολεκτικά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στο μεγάλο κεφάλαιο της Προσωπικότητας που είναι το στοιχείο με το οποίο εκφράζεται ο Εαυτός. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται την προσοχή μας.

Πριν όμως κλείσω αυτό μου το άρθρο, οφείλω να καταθέσω κάτι ακόμα για το εργαλείο που έχουμε σαν άνθρωποι στην διάθεσή μας για να πορευόμαστε, το μυαλό μας. Και εκεί που πάει αμέσως ο νους σας είναι πως το μυαλό μας στερείται συναισθημάτων και έχει μόνο μια στείρα νοητική αντίληψη. Τίποτα πιο λάθος. Και μόνο το τμήμα της Αμυγδαλής που ελέγχει τα κατώτερα ένστικτα (και άλλα πολλά) αποδεικνύει πως τόσο η συναισθηματική νοημοσύνη όλο και η διανοητική, είναι λειτουργίες του ίδιου φορέα.

Οι σκέψεις ΔΕΝ είναι προϊόντα του εγκεφάλου, και τα συναισθήματα ΔΕΝ είναι προϊόντα της καρδιάς. Άν ήταν, ένας εγκέφαλος σε μια γυάλα θα κατέβαζε σκέψεις και μια καρδιά στο μούσκιο, το ίδιο. Όλες οι λειτουργίες μας αποτελούν ένα και μοναδικό “πρόγραμμα” που τρέχει σε χιλιάδες τυπωμένα κυκλώματα που αποτελούν το σύνολο του ενεργειακού σώματός μας.

Προσοχή λοιπόν στον οδηγό, αυτός είναι που μας ενδιαφέρει γιατί απλά αυτός είμαστε εμείς και αυτόν είναι που θέλουμε να γνωρίσουμε.

Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνετε.

Leave a Comment

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο