Θέληση. Τι είναι και πότε είναι υγιής ? Μπορεί να είναι η θέληση υγιής?

Panagiota Karapeti Η θέληση χρωματίζεται από τα εσωτερικά ελατήρια δράσης του κάθε ανθρώπου… μπορεί να είναι υγιής πάντα;

Kostas Katsanoulis Η θέληση όμως έχει σχέση με την απαίτηση, μπορεί να είναι υγιής; Αν όχι πάντα, τότε πότε ?

Kostas Katsanoulis Γεια σου Panagiota Karapeti, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε πρώτα από όλα τι είναι η θέληση. Προσπάθησε να απαντήσεις από μόνη σου, χωρίς βοήθεια.

Panagiota Karapeti Ποτέ δεν ζητώ βοήθεια για να απαντήσω… Όμως νομίζω πως κάτι άλλο ρωτάς πιο ειδικά… γιατί η θέληση σχετίζεται με την απαίτηση; …αιτιολόγησέ το.

Kostas Katsanoulis Δεν είμαι σίγουρος … έχω θέμα. Τι είναι θέληση;

Kalliopi Esma Adali Είναι ίδιας φύσης η επιθυμία ,ανάγκη… με την βούληση; Νομίζω ότι τα μεν πηγάζουν από το υπογάστριο. Ενώ η βούληση πηγάζει από την συνείδηση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνειδητότητας.

Kostas Katsanoulis Γεια σου Καλλιόπη, και τα τρία όμως έχουν σχέση με την Θέληση. Αν τα ενώσουμε και τα τρία μαζί θα καταλάβουμε πως είναι “κάτι” εν δράση, είναι ήδη “χρωματισμένο” … είναι ένα είδος “μηχανισμού” εν δράση. Έχουμε βάλει ήδη κάτι σε κίνηση. Κατάλαβες ? Η μπάλα πήρε ήδη το δρόμο της. Το χρώμα όμως, πως δημιουργείται. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ? Γιατί να έχει η μπάλα κίτρινο χρώμα και να μην έχει μπλε ή κόκκινο ή άσπρο. Τώρα, το άσπρο χρώμα δημιουργείται από διάφορα αλλά χρώματα. Ακριβώς αυτή είναι η ποιότητα. Κατάλαβες που το πάω ?

Kalliopi Esma Adali ω ναι… άλλο κόκκινο κι άλλο μωβ…

Kostas Katsanoulis Είναι η τριάδα… είναι το μέσα το έξω και η σχέση τους, σαν παρόντα, στιγμιαία, κατάσταση. Το μέσα χωρίζεται σε δύο μέρη, από το “Είναι” και από την μνήμη. Έτσι δημιουργείται η ποιότητα της δράσης, σε σχέση με το έξω, μέσα στο αιώνιο παρόν, που είναι εν ενεργεία. Τελικά η μνήμη (πρέπει) είναι κάτι παραπάνω από ότι νομίζουμε πως είναι. Να είσαι καλά !

Kalliopi Esma Adali Σίγουρα είναι και δεν νομίζω να μιλάς μόνο για την ατομική μνήμη αλλά και για την συλλογική που καθορίζουν την Δράση ΑΛΛΑ νομίζω ότι η ατομική πέραν των όσων φέρνει μια ψυχή εκ φύσεως κι όσα οικοδομεί εκ των υστέρων, εξελίσσεται και σε σχέση με την κατεύθυνση που εμψυχώνει την δράση του καθενός μας… Δηλαδή… άλλος σηκώνει μια στάμνα να ποτίσει το όνειρό του κι άλλος … απλά την αφήνει να σπάσει γιατί του πέφτει βαριά. Άρα για μένα η Βούληση… μετά κόπων να κρατήσω την στάμνα μου και να ποτίσω την ψυχή μου είναι Απόφαση με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει διαφωνία συμπληρωματικά θέτω τον δικό μου ίχνος.

Panos Sakelis Το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω πως το αδικήσαμε. Γεια ανασκουμπωθείτε! Θέληση και Βούληση, είναι δυο καταστάσεις πολύ ενδιαφέρουσες. Είναι λειτουργίες. Ας ξεχάσουμε προσωρινά την ελεύθερη βούληση και ας δούμε την ΒΟΥΛΗΣΗ.

Το Ταξίδι Πίσω από τη θέληση βρίσκεται η επιθυμία. Η ένταση της επιθυμίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπου ανάλογα με τις επιδράσεις τους μπορούν να συμβάλλουν στη δύναμη της θέλησης. Η θέληση αφορά μια ισχυρή δύναμη εντός μας η οποία μπορεί να ακολουθήσει την ισχυρή/αληθινή επιθυμία. Ίσως εδώ αξίζει να συζητήσουμε κάποια στιγμή την αξία και τη δύναμη της αληθινής επιθυμίας, αλλά και τη μεγάλη δυσκολία στο να βρεθεί μέσα μας και, τη σύνδεση της με το πνεύμα και την ισχυροποίηση της θέλησης. Η δύναμη της θέλησης, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και πανίσχυρη αποφασιστικότητα, αφορά τις ανώτερες πνευματικές περιοχές του ανθρώπου και είναι έμφυτη στον καθένα. Δεν χρειάζεται εκπαίδευση η θέληση, αλλά το πνεύμα. Η γνώση του αληθινού εαυτού (αυτογνωσία), δίνει στον άνθρωπο μια ενεργό δύναμη αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας και βεβαιότητας για το τι ακριβώς χρειάζεται. Η αίσθηση του σκοπού γίνεται ξεκάθαρη και δεν δέχεται πλέον τα εμπόδια που δημιουργεί η νόηση και το προσωπείο που φορούσε ως χαρακτήρα, προσωπικότητα κλπ.. Αυτή η ενεργός δύναμη γίνεται ένα «εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» κινητοποιώντας τη δύναμη της θέλησης στα υψηλότερα επίπεδα ανοίγοντας εύκολα κάθε «πόρτα» εμπόδιο, κάνοντας θαύματα!

Θα ήθελα επίσης να τονίσω και πάλι πως, πριν κάποιος ασχοληθεί με τη δύναμη της θέλησης θα πρέπει να εξετάσει πόσο αδύναμη είναι η επιθυμία του τελικά και, κατά πόσο γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι.

Kalliopi Esma Adali Χωρίς το Βούλεσθαι… κανένα Επιθυμείν δεν… καταλήγει στο Πράττειν… Πολλά τα αίτια αλλά χωρίς το Μέσον δεν έχουμε καμία μετουσίωση στο Πράττειν… κι αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό από το πόσες ιδέες και συλλήψεις μπορεί να έχει κάποιος αλλά… χωρίς το Βούλεσθαι… παραμένουν… ιδεατή κατάσταση κι ονειρεμένη. Δεν αναπτύσσω την τριάδα Αίτιο… Μέσον… και Αποτέλεσμα.

Δημήτρης Φιλιππίδης Πίσω από το ΘΕΛΩ βρίσκεται πάντα η επιθυμία, ένα ελάττωμα. Μαζί με το ΘΕΛΗΜΑ ν’ ακολουθήσω τον εσωτερικό μου δρόμο βρίσκεται η λαχτάρα να επιστρέψω στην “πατρίδα μου”.

Panos Sakelis Ευτυχώς πάντως που ο βιογεννετιστής Bruce Lipton δεν παρασύρθηκε από την αναζήτηση της βούλησης στα υπερβατικά πεδία και κατάφερε να την μελετήσει στο εργαστήριό του. Στο βιβλίο του «The Biology of Belief» αλλά και στο «Spontaneous Evolution» μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η δύναμη της βούλησης, ΜΠΟΡΕΙ και ανοιγοκλείνει τους διακόπτες του DNA. Φαίνεται ότι ο καλός θεός μας έχει δώσει πολλά προικιά ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ τον κόσμο. Το πρώτο από τα βιβλία του έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά.

Βούληση λοιπόν για να ανακαλύψουμε το μυστικό της ζωής, αλλά τελικά ποια είναι αυτή η δύναμη που την λέμε Βούληση ή και Θέληση καμιά φορά χωρίς να ξέρουμε το μέγεθός της;

https://www.brucelipton.com/about   BRUCELIPTON.COM

Δημήτρης Φιλιππίδης Μας έχει δώσει κλειδιά, αλλά εμείς πρέπει να τα βρούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Panos Sakelis Και για να σας προλάβω, ναι η ΒΟΥΛΗΣΗ είναι πνευματική ιδιότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δρα σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης. Επομένως, τι κάνουμε;

Δημήτρης Φιλιππίδης Ψάχνουμε τα “κλειδιά” και την ορθή χρήση τους

Panos Sakelis Πολύ σωστά Δημήτρη, τουλάχιστον για μένα. Να μιλήσουμε λοιπόν λίγο για τα κλειδιά;

Δημήτρης Φιλιππίδης Ένα κλειδί είναι να μάθουμε να ακούμε την συνείδηση και να την αναπτύσσουμε αποφεύγοντας τα θέλω του “αντινού” ή της αρνητικότητας ή των ελαττωμάτων μας.

Kalliopi Esma Adali Φυσικά η Βούληση δρα σε όλα τα επίπεδα κι εκδηλώνεται με την αποφασιστικότητα, νομίζω ελέχθη και παραπάνω. Και το να “ακούμε “την συνείδησή μας είναι ένα “κλειδί”… κι έχει σχέση και με το περιβάλλον και με τις “τάσεις” του καθενός ώστε να εκδηλωθεί, και με την εμπειρία φυσικά.

Panos Sakelis Παρόλη την επιθυμία μου να μην τραβήξω το θέμα στα άκρα, με τρώνε τα δάχτυλά μου να γράψω κάτι παραπάνω. Λέτε η επιθυμία μου αυτή να είναι μια ανώτερη βούληση;

Λοιπόν. Για μένα ΟΛΑ όσα γράψατε είναι απολύτως σωστά. Περιγράψαμε πολύ ωραία την έννοια της Βούλησης. Αν θέλετε ξαναδιαβάστε αυτό που έγραψε η/ο ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ –επιλέγω ουδέτερο- αλλά ας μην μείνουμε στην τελευταία του προτροπή. Μένω σαν σύνοψη στο: Ίσως εδώ αξίζει να συζητήσουμε κάποια στιγμή την αξία και τη δύναμη της αληθινής επιθυμίας, αλλά και τη μεγάλη δυσκολία στο να βρεθεί μέσα μας.

Πάνε πολλά χρόνια που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο Ερμητικής Φιλοσοφίας, το Ταρώ του Sadhu, που όχι μόνο με συνεπήρε αλλά και το μετέφρασα στα Ελληνικά –βασικά για να το καταλάβω καλύτερα. Αυτό που βγήκε σαν καταστάλαγμα είναι πως ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι μυητικοί χώροι –και όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ- έχουν κοινή καταγωγή. Που διαφέρουν; Στον τρόπο προσέγγισης της αλήθειας που ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως μόνο αυτοί πρεσβεύουν και που γι’ αυτούς αποτελεί και την διαφοροποίησή τους. Το δεύτερο σημαντικό που κατάλαβα είναι η εδραίωση της κατάκτησης του κάθε βήματος πριν ο άνθρωπος προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Αυτό είναι στο φινάλε και η ερμηνεία της λέξης Μύηση. Η ουσία δηλαδή τελικά είναι πως Η ΜΥΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ στηρίζεται στην πολύ απλή αλήθεια που λέει πως πρώτα γνωρίζω, μετά κυριεύω και μετά κατακτώ. Αν δεν σας αρέσουν αυτές οι λέξεις διαλέξτε άλλες. Αναπνέω, κρατάω την αναπνοή μου, εκπνέω κλπ. Πάντα υπάρχουν τρεις χρόνοι.

Ο πρώτος χρόνος έχει να κάνει με την σύλληψη. Μαγική λειτουργία που ας την αφήσουμε γι’ αργότερα. Ο δεύτερος με την βούληση. Και εάν καταφέρουμε ακολουθώντας κάποια μέθοδο να κάνουμε δική μας την γνώση του κάθε βήματος, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν «κλειδιά» αλλά ΚΛΕΙΔΙ, ενικός, που ανοίγει όλες τις πόρτες. Και το όνομά του είναι Βούληση. Και χρειάζεται είτε κατακτούμε μια μυητική αλήθεια, είτε παλεύουμε να πάρουμε το πτυχίο μας σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία είναι η ίδια πάντα κατά την γνώμη μου.

Το ζητούμενο; Να ακονίσουμε την δυνατότητα να «βουλόμεθα» και όχι απλά να επιθυμούμε. Πως; Μεγάλη κουβέντα!

Ελπίζω να μην σας κούρασα με την πολυλογία μου. Απλά θέλησα να γειώσω λίγο μια δυνατότητα πνευματική και να «αποκαλύψω» αν μου επιτρέπεται η έκφραση, την καθημερινή της λειτουργία.

Panagiota Karapeti Υπάρχει κι ένα μεταιχμιακό εξελικτικό σημείο που μετατοπιζόμαστε από τα βουλητικά κίνητρα της προσωπικότητας, σε αυτά της ψυχής.. και εκεί υπάρχει κενό βούλησης… κενό επιθυμιών… πως το διαχειριζόμαστε; …και πως ερμηνεύεται κάτι τέτοιο; …μήπως σημαίνει ότι είμαστε στο κατώφλι μιας μύησης?…

Kalliopi Esma Adali “Και εάν καταφέρουμε ακολουθώντας κάποια μέθοδο να κάνουμε δική μας την γνώση του κάθε βήματος, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν «κλειδιά» αλλά ΚΛΕΙΔΙ, ενικός, που ανοίγει όλες τις πόρτες. Και το όνομά του είναι Βούληση. ” Στα ΑΚΡΑ και καλά κάνεις.

Panos Sakelis Προτείνω να κρατήσουμε το ερώτημα της Γιώτας και να το βάλουμε σαν θέμα. Τίτλος: Μύηση και μυητικό γίγνεσθαι.

Thanos Ioannidis (Farber, 1966, The Ways of the Will )

“Μπορώ να κατακτήσω την γνώση, αλλά όχι την σοφία. Ορίζω πότε ξαπλώνω στο κρεββάτι, αλλά όχι πότε κοιμάμαι. Πότε τρώω, αλλά όχι πότε πεινάω. Μπορώ να είμαι πειθήνιος, χωρίς να είμαι σεμνός. Να είμαι σχολαστικά σωστός, αλλά όχι ενάρετος. Να διεκδικώ τα δικαιώματά μου και να κάνω το παλικάρι, χωρίς να είμαι θαρραλέος. Να έχω πόθο, αλλά όχι αγάπη. Να συλλυπούμαι, χωρίς να συμπάσχω. Να συγχαίρω, χωρίς να θαυμάζω. Να εκφράζω θρησκευτικότητα, χωρίς πίστη. Να διαβάζω, χωρίς να κατανοώ.” Μέρος ενός άρθρου με τίτλο “Βούληση”.

Το Ταξίδι Το απόσπασμα που παράθεσε ο Thanos Ioannidis ταιριάζει τέλεια με τη μύηση… Γιατί, μύηση θα μπορούσαμε να ορίσουμε την πνευματική “εκπαίδευση” του ανθρώπου… μέσα από φυσικές διαδικασίες και γνώση, προκειμένου να συνδεθεί κ να δρα από το κέντρο της ύπαρξης του, ή αλλιώς την ουσία του, αληθινός εαυτός… κλπ. Όμως η διαδικασία δεν εξασφαλίζει την επίτευξη του σκοπού αν ο ίδιος ο μαθητής δεν “διψά” για την αναζήτηση μιας τέτοιας γνώσης και δεν κατέχει την πλήρη αναγνώριση του σημείου που βρίσκεται… Δίνω έμφαση στο δεύτερο γιατί συχνά η πνευματικότητα κ η μυητική διαδικασία δημιουργεί μια πνευματική έπαρση.. Ο μαθητής δρα επιφανειακά, σύμφωνα με ένα πνευματικό μοντέλο κ δεν αναγνωρίζει το πού βρίσκεται ο ίδιος… Σε αυτή την παγίδα πέφτουμε συχνά και αντί να μάθουμε να συνδεόμαστε με την αληθινή μας ύπαρξη γινόμαστε κριτές κ θεωρούμε ανώτερους τους εαυτούς μας από του άλλους ανθρώπους χάνοντας την ουσία. Ότι όλοι είμαστε ένα….

Στην μυητική διαδικασία υπάρχει κ το θέμα του δασκάλου.. Ίσως να μην είναι κ απαραίτητος… Ο κάθε μαθητής βρίσκει ένα δάσκαλο αντίστοιχης ποιότητας κ οι μεγάλοι δάσκαλοι βρίσκουν μαθητές έτοιμους να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ατομική και συλλογική πνευματική εξέλιξη.

Kalliopi Esma Adali ….πνευματικός εγωισμός…μέγιστη παγίδα .Θεωρώ ότι ο δάσκαλος είναι απαραίτητος …και ναι υπάρχει αντιστοιχία.

Panagiota Karapeti Πολλοί σε κάποιο ορισμένο στάδιο εξέλιξης, εν μέσω μιας μυητικής διαδρομής, υποπέσαμε στο πνευματικό ολίσθημα της ανωτερότητας… τυχερός όποιος το καταλάβει εγκαίρως και συνέλθει, πριν εμπλακεί σε καταστροφικές πλάνες….

Panos Sakelis Από την μια χαίρομαι που δεν κρατιέστε, από την άλλη, περιμένετε να ανοίξουμε το θέμα. Παρακαλώ, μην προσθέσετε τίποτα άλλο. Το θέμα της μύησης θα το ανοίξω αύριο και θα βάλω και τα πρώτα σχόλια που γράψατε για να υπάρχει συνέχεια.

Thanos Ioannidis Η μυητική διαδικασία τρέχει μερικές φορές 😀

 

Ένα εκτός των σχολίων του θέματος γραμμένο σχόλιο του Κώστα που θεωρώ ότι πρέπει να προστεθεί στο άρθρο.

ΕΓΩ, ΕΜΕΙΣ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΔΕΝ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, ΟΜΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ο ΜΟΝΑΡΧΗΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ, ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ. ΙΣΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΟΧΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΩ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ! ΠΑΛΙ ΣΤΟ “ΕΓΩ” ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ “ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ” ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ … ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΣΚΕΨΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ … ΙΣΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

https://www.facebook.com/die.koepfe.der.genies/videos/1805484369704701/

 

 

Leave a Comment/Αφήστε ένα Σχόλιο